În primul rând,
vă doresc
Un An Nou Excepțional Tuturor!
În cee ce privește procedura în fața CEDO, aceasta se desfăsoară în două etape principale:
*etapa admisibilității în principiu, care cuprinde următoarele faze -
În această primă etapă, nu în cea finală, veți primi, în toate cazurile, o adresă cu valoare strict de confirmare de primire din partea juriștilor CEDO, în care veți fi încunoștințată despre receptarea cererii de către CEDO, și se va da un număr de înregistrare acestei cereri.
Veți primi, de asemeni, câteva autocolante de mică dimensiune (cred ca sunt zece) care cuprind numărul și numele aplicației - Cauza X v. Rom... - precum și un cod de bare, de natură a ajuta sortarea aplicației.
Se va iniția o anumita corespondență cu juristii CEDO.
- aveti nevoie de toate hotararile pronuntate in cauza dvs, precum si de cerereile importante, cum ar fi: cererea introductiva de instanta, apeluri, raspunsuri, notificari....
- aceasta etapa este strict in limba romana si nu aveti nevoie decat de copii tip xerox, in nici un caz nu dati banii pe traduceri autorizate...
- este necesar să nu redactați o cerere în stilul recursului intern, fiind dorită arătarea drepturilor încălcate, precum și jurisprudența Curții,
Dacă această etapă se finalizează cu un insucces - inadmisibilitate vădită - veți fi înștiințată în 6 luni -1 an de la ultima comunicare cu juriștii;
!atenție, dacă cererea este admisibilă în principiu, înștiințarea durează mult mai mult și are o formă specială.
Înștiințarea de inadmisibilitate vădită nu este motivată și nu poate fi atacată în nici un mod.
***
*etapa de după declararea cererii admisibilă - de fapt Curtea declară cererea ca nefiind vădit inadmisibilă.
Astfel, în cazul nedeclararii inadmisibilitatii, va exista o etapa contradictorie cu Statul Roman, in engleza sau franceza- limbile oficiale ale Curtii.
Aceasta etapa este imposibil sa nu o observati, deoarece Curtea va avertizeaza special, comunicandu-va si asa-numitele: Statement of Facts si Questions to the Parties, punandu-va in vedere ca procedurile se vor desfasura, de acum incolo, in limbile oficiale ale Curtii si ca este de dorit angajarea unui avocat spre a va reprezenta in limbile oficiale, in caz ca nu aveti. Cata vreme nu aveti astfel de comunicari, prima etapa nu este finalizata.
O altă caracteristică a celei de-a doua etape o constituie publicitatea acesteia, dacă prima etapă nu este publică, cererea fiind cunoscută doar de dvs, de acum înainte veți avea indemana si portalul CEDO (www.echr.coe.int), respectiv HUDOC, pe care puteti verifica anterior-amintitele comunicari.
După ce procesul în fața CEDO s-a încheiat iar, în cazul fericit, CEDO va constata încălcarea unor drepturi sau libertăți apărate de Convenție și Protocoalele sale, la un moment dat, CEDO va motiva hotărârea dată.
Din acel moment va trebui să fie așteptat un termen de 3 luni, în care hotărârea poate fi deferită Marii Camere. Deferirea este un caz excepțional (mai puțin de 1%), care nu constituie un recurs, precum cred mulți; pur și simplu, CEDO fiind o instanță bazată pe jurisprudență, în cazul în care cauza prezintă o problemă de drept majoră, de natură să schimbe, să întregească jurisprudența existentă, se dă posibilitatea judecării în fața Marei Camere, forul esențialmente creator de jurisprudență al al CEDO.
De la definitivarea sa, hotărârea CEDO devine executorie. În privința sumelor de bani, Statul este obligat să le plătească în 3 luni de la definitivarea hotărârii.
Dat fiind caracterul executoriu, hotărârea se poate folosi și în scopul redeschiderii unor proceduri interne, așa-numita revizuire după câștig CEDO, nu doar pentru a obține despăgubiri bănești.
Cu stimă.